DEGUSTACIJSKA POT TREH OBČIN PONUJA KOZJE IZDELKE, MED, BRINJEVEC IN OGLEDE KMETIJ
Projekt EKO KROŽNA DEGUSTACIJSKA POT TREH OBČIN je združil tri ekološke kmetovalce in kmetije iz občin Pivka, Postojna in Ilirska Bistrica, ki bo ob pomoči RRA Zeleni kras in Bolnišnice za ženske bolezni in porodništvo Postojna sodelujejo z namenom vzpostavitve novega turističnega produkta.
Na krožni degustacijski poti bodo lahko obiskovalci obiskali tri kmetije: Ekološko kmetijo Česnik iz Pivke, ekološko kmetijo Tadeja Smrdela iz Slavine pri Prestranku in kmetijo Denisa Iskre iz Zabič pri Ilirski Bistrici. Pri njih bodo lahko kupili mlečne izdelke iz kozjega mleka, ekološki med ter brinjevo olje in brinjevec.
Plod povezovanja v skupnem projektu so bile tudi poučne delavnice in organizirani obiski omenjenih kmetij za šolske skupine, starejše obiskovalce, organizirane skupine kolesarjev in druge, ki jih zanima ekološko ali sonaravno kmetovanje. Predstavili so jim življenje čebel pri odprtem učnem panju in pridobivanje medu, molžo in predelavo mlečnih izdelkov ter pridobivanje brinjevega olja in kuhanje brinjevca. V mesecu maju bo eko krožna degustacijska pot tudi pilotno izvedena.
Postojnska porodnišnica je bila v projekt vključena z namenom vzpostavitve ekološkega lokalnega zajtrka za svoje pacientke, s čimer bodo pilotno preizkusili kratko dobavno verigo za oskrbo porodnišnice z lokalno hrano.
Projekt, ki se zaključi konec letošnjega junija, je uspešen primer sodelovanja in sinergij med različnimi deležniki na območju LAS med Snežnikom in Nanosom.
Na Ekološki kmetiji Česnik iz Pivke se ukvarjajo s pridelavo in predelavo ekološkega kozjega mleka ter pridelavo ekoloških žit. Pred šestimi leti, ko se je Grega Česnik odločil za prevzem kmetije, je začel z vzrejo drobnice, na začetku predvsem ovčjereje, trenutno pa na kmetiji redi 70 glav koz slovenske srnaste pasme, s katero so vključeni v kontrolo porekla in proizvodnje te pasme. Predelava mleka v mlečne izdelke poteka na domu, kjer imajo urejeno sirarno, zorilnico in pakirnico. V letu 2018 so na kmetiji uredili še manjšo trgovino, da lahko svoje izdelke prodajajo tudi na domu. Njihov prodajni program obsega kozje mleko, kozji jogurt, albuminsko skuto, mehki kozji sir, poltrdi kozji sir in ekološka kokošja jajca proste reje. Kmetuje na območju Nature 2000 in Krajinskega parka Pivška presihajoča jezera.
Ekološka
kmetija Tadeja Smrdela se razprostira v neposredni
bližini Slavine, kjer pridelujejo krompir, čebulo, fižol, lečo, sojo, konopljo
ter razna žita. Tadej
je svojo kmetijo začel
oživljati leta 2011. Najprej je začel s pridelovanjem poljščin in zelenjave,
šele kasneje se je poslužil čebelarstva.
Danes čebelari z okrog 100 panji in poleg več vrst medu (cvetlični,
gozdni, akacijev, lipov, kostanjev, hojev ter ajdov) pridobiva tudi propolis in
cvetni prah. Pridobljen ima certifikat višje kakovosti za med SMGO ter ekološki
certifikat za celotno kmetijo, kar pomeni, da je eden izmed 70-tih slovenskih
čebelarjev z ekološkim certifikatom. Pred tremi leti je odprl dopolnilno
dejavnost na kmetiji in letos začel tudi z ogledi na terenu, kjer skupinam
ponuja ogled čebeljih družin v oglednem panju.
Denis Iskra iz Zabič ima že več
kot 30- letno tradicijo z žganjekuho. S to dejavnostjo se je srečeval že od
rane mladosti, saj se je njegova družina že od nekdaj ukvarjala s tem. Od leta 2018 se z žganjekuho ukvarja
profesionalno. Pridobil je različna priznanja in pohvale tako v Sloveniji kot
na Hrvaškem. Z raznimi delavnicami, sodelovanji na raznih
dogodkih, gostovanji v različnih oddajah
si prizadeva za obujanje starih običajev in prenos znanj na mlajše generacije.
Pri tem vselej poudarja blagodejne učinke brinjevega olja in brinjevca.
Kot pravi, je brinjevec
znan predvsem kot digestiv, ker dobro vpliva na metabolizem in ureja prebavo
ter blaži menstrualne bolečine in želodčne težave. Brinjevo olje pa se po Denisovih
besedah uporablja za preprečevanje vnetnih obolenj pljuč in grla, pri
bolečinah v ušesih, prehladu in dihalnih težavah. Spodbuja prekrvavitev, ker
prodira globoko v kožo. Z masažo se ga uporablja tudi za lajšanje želodčnih
krčev in prebavnih težav. Zelo pomaga pri revmatizmu, putiki, vnetjih sklepov
in pri bolečinah v križu, če z njim namažemo boleča mesta.
Njegov brinjevec se
ponaša z eko certifikatom.
Projekt »EKO KROŽNA DEGUSTACIJSKA POT TREH OBČIN« je sofinaciran s strani Evropske unije iz Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja in Republike Slovenije v okviru Programa
razvoja podeželja RS 2014-2020.
RRA Zeleni kras
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.