Postopek za izdelavo dobrega brinjevca je zelo zahteven. Najprej je potrebno nabrati brinove jagode, ki na 1,5 m do 3 m visokih grmih dozorijo vsaka tri leta. Zrele jagode brinovih grmov so jeseni lepe temno modre barve. Nabira se jih po kraških gmajnah v okolici domačega kraja. Jagode se očisti in stre, ter tako pripravi za fermentacijo, ki poteka približno tri tedne. Natančna receptura za izdelavo brinjevca je skrivnost žganjekuharja, Posebnost predelave pa je dvakratno kuhanje oz. destilacija žganja. Pri prvem kuhanju se od žonte, ki je mlečne barve, oddvoji brinovo olje. Žonta se še drugič prekuha in tako se dobi čist bister prozoren brinjevec. Celoten postopek predelave traja od 30 do 40 dni, iz 500 litrov osnovne mase pa se pridobi približno 1 liter brinovega olja in 10 litrov brinjevca.
Predelava brinjevca je sicer v Brkinih in Čičeriji (kar je med Rijeko in Trstom) poznana že najmanj 200 let in od nekdaj se uporablja kot tradicionalno zdravilo za mnoge zunanje in notranje težave. V brinovih jagodah je 70 različnih sestavin – varovalne smole, eterična olja, organske kisline, minerali, glukoza, fruktoza. Poleg jagod pa so zdravilni tudi vsi ostali deli rastline.
This website uses cookies to ensure you get the best experience on our website.